A Cooleát gyakran hasonlítják össze a Goudával.
Pedig a vad, ír füvekkel teli legelők
ezt a nyers tehéntej-sajtot sokkal gazdagabbá, gyümölcsízűbbé
varázsolják. Semmit sem vonnak ki belőle, és semmit sem adnak hozzá. Egy
mindennapokra alkalmas, mégis különleges ízű sajt, amely korral csak
javul. A begyűjtött, teljes tehéntejet felmelegítik, és hozzáadják a
természetes baktériumokat. Az alvadék fél óra alatt képződik. A kis
sajtdarabokat addig hevítik, míg a kéreg kezdi kidolgozni magát. A
sajtokat a kívánt penészképződésig 6 órán át kell tárolni, majd az
ezutáni finomítási időszak 2 hónapot igényel, de lehet hosszabb idő is,
legfeljebb 18 hónap. Egyik változata a Mature Coolea, több mint hat
hónapon keresztül érik, pikánsabb utóízű. A rövidebb ideig érlelteknek
az íze lágy, kissé karamellizált hatással.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése