Tilsit egy hányatott sorsú kisváros a hajdani
Kelet-Poroszországban. A XIX. század közepén svájci telepesek kezdtek
itt sajtot készíteni, ez lett a tilsiti. A második világháború után a
várost - gasztronómiai szakszóval élve -bekebelezte a Szovjetunió, neve
azóta Sovetsk. (A sajtot így akár sovetskij-nek is
hívhatnánk :)) 1893-ban a recept visszakerült az óhazába, Svájcba. A
svájci sajt Alpen Tilsiter néven vált ismertté. A tilsiti sajtguriga
25-30 cm átmérőjű, súlya 4 kg körüli. Készítik nyers tejből és
pasztőrizáltból is. Kérge szürkés-fekete, a belseje elefántcsontszínű
vagy enyhén sárgás. Az érlelése 4-6 hónapig tart. Ízét nagyban
befolyásolja az érés. Az érlelés során egy fehérbor alapú
(Müller-Turgau) és alpoki gyógynövényekkel ízesített keveréket
használnak. Az Alpen Tilsiter egyaránt alkalmas hidegkonyhai
alapanyagként és főzéshez. Salátákhoz, és csőbensültekhez is remek, de
akár desszertsajtként is jó választás. Asztali sajtként fogyasztva illik
hozzá a rozskenyér és a barna sör. Jó társa még a Merlot vagy a Pinot
Noir.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése