A maasdam (Maasdamer) sajt holland típusú, svájci stílusú félkemény sajt. Tehéntejből
készül, legalább 4 hétig érlelik, gyorsabban érik, mint a többi holland
sajt. A maasdam sajtban lyukak keletkeznek az érési folyamat alatt,
felülete sima sárga, néha viaszolt, mint a Gouda. Azért hozták létre,
hogy versenyképes legyen a népszerű svájci ementáli sajttal, mert
olcsóbb és gyorsabb előállítani. A gyártási folyamat hasonló, általános
összetevői azonosak a svájci sajttal. A holland sajt jellege szerint
diós és édes, lágyabb, mint az ementáli magasabb nedvességtartalma
miatt. A típust 1984-ben vezette be a Baars cég, mint védjegyes
Leerdammer sajtot, természetesen azóta már más holland gyártó is készít
maasdamer sajtot.
receptet tud valaki?
VálaszTörlésPersze
VálaszTörlésLessgo
VálaszTörlés