Fourme d’Ambert (ejtsd: fu d amber) a Bleu d'Auvergne
ükapja. Ezt a sajtot az Auvergne régióban a hagyomány szerint már a
római idők galljai is készítették. Az bizonyos, hogy a 9. századtól már
írásos emlékek vannak róla. Salers fajtájú barna hegyi
szarvasmarha teje az alapanyaga. Ezek a marhák kevés, de zsírdús tejet
adnak. Régebben nyers tejből, manapság inkább pasztőrözöttből készül. A
sajt henger alakú, az átmérője körülbelül 12 cm. Az alvadékot először
kék penész kultúrával ( Penicillium glaucum ) beoltotják. Hosszú tűkkel a
sajtban légcsatornákat alakítanak ki, annak biztosítására, hogy
elterjedjen a kék penész. Általában 2-5 hónapig érlelik. Egy markáns
mogyorós, gyümölcsös utóízű krémes sajt a végeredmény. A Fourme d'Ambert
egyike a legenyhébb ízvilágú kék sajtoknak. A megfelelő ital hozzá egy
nemes édes fehérbor - például a Tokaji Aszú vagy a bourdeauxi Sauternes -
vagy egy Pinot Gris.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése