A limburgi Hercegségből származó sajt, mely ma egyszerre
Hollandia, Belgium, és Németország területe is. A Limburger különösen
csípős szagú. Érdekessége, hogy ugyanolyan baktériumot használnak hozzá,
mint ami az emberi testben is megtalálható, a bőr illatanyagáért
felelős. Mivel az illata vonzza a moszkitókat, Afrikában a
malária elleni gyógyszer kifejlesztéséhez is használják. Először Rudolph
Benkerts készítette 1867-ben. Formája és mérete miatt a köznyelv
téglasajtnak nevezi. A Limburgert 20 dkg és 1kg közötti súllyal, hasáb
formában hozzák forgalomba. Kérgét ragacsos, vörösesbarna rúzskultúra
borítja. A sajttészta világossárga, matt, lágy, de vágható állagú. Érett
állapotban ruganyosan puha, de nem folyik szét, belsejében szétszórva
kis lyukak találhatók. Készítéséhez tehéntejet oltanak be, durvára
darabolják, és lyukacsos formába töltik, utána többször megforgatják.
Miután a savó kicsöpögött belőle, kiveszik a formából, és rövid időre
sófürdőbe rakják. Ezután 3- 4 hétig érlelik magas nedvességtartalmú
pincében, ezalatt rendszeresen áttörölgetik sós páccal, valamint
forgatják. Ezzel segítik elő a rúzskultúra kialakulását. A Limburger
fűszeres pikáns ízű, intenzív illatú, viszonylag alacsony.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése