2014. december 25., csütörtök

A Mascarpone sajt

A hazánkban is egyre ismertebb Mascarpone (ejtsd: mászkárpóne) inkább sűrű tejszínre, mint sajtra emlékeztet, de népszerűsége egyre nő, szerencsére itthon is.Ismét a longobárdok hazájában járunk, a színhely Lombardia. A Mascarpone Lodi és Abbiategrasso környékén készül. Állítólag innen, a Mascherpa család egykori farmjáról származik a Mascarpone.Évszázadok óta készítik tehéntejből ezt a puha, tejfehér, krémes állagú sajtot. Íze magában sótlan, kicsit jellegtelen, édeskés. Zsírtartalma 70% körüli. Régen kizárólag ősszel és télen készült.Szószok és mártások készülnek Mascarponéból, de a legnagyobb mennyiségben édességekhez használják. A tiramisu (ejtsd. tiramiszu)   mindig jó minőségű mascarponéból készüljön.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése