2014. december 27., szombat

Coolea Ír sajt

A Cooleát gyakran hasonlítják össze a Goudával.
Pedig a vad, ír füvekkel teli legelők ezt a nyers tehéntej-sajtot sokkal gazdagabbá, gyümölcsízűbbé varázsolják. Semmit sem vonnak ki belőle, és semmit sem adnak hozzá. Egy mindennapokra alkalmas, mégis különleges ízű sajt, amely korral csak javul. A begyűjtött, teljes tehéntejet felmelegítik, és hozzáadják a természetes baktériumokat. Az alvadék fél óra alatt képződik. A kis sajtdarabokat addig hevítik, míg a kéreg kezdi kidolgozni magát. A sajtokat a kívánt penészképződésig 6 órán át kell tárolni, majd az ezutáni finomítási időszak 2 hónapot igényel, de lehet hosszabb idő is, legfeljebb 18 hónap. Egyik változata a Mature Coolea, több mint hat hónapon keresztül érik, pikánsabb utóízű. A rövidebb ideig érlelteknek az íze lágy, kissé karamellizált hatással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése