2014. december 27., szombat

Tilsiti - porosz sajt Svájcból

Tilsit egy hányatott sorsú kisváros a hajdani Kelet-Poroszországban. A XIX. század közepén svájci telepesek kezdtek itt sajtot készíteni, ez lett a tilsiti. A második világháború után a várost - gasztronómiai szakszóval élve -bekebelezte a Szovjetunió, neve azóta Sovetsk. (A sajtot így akár sovetskij-nek is hívhatnánk :)) 1893-ban a recept visszakerült az óhazába, Svájcba. A svájci sajt Alpen Tilsiter néven vált ismertté. A tilsiti sajtguriga 25-30 cm átmérőjű, súlya 4 kg körüli. Készítik nyers tejből és pasztőrizáltból is. Kérge szürkés-fekete, a belseje elefántcsontszínű vagy enyhén sárgás. Az érlelése 4-6 hónapig tart. Ízét nagyban befolyásolja az érés. Az érlelés során egy fehérbor alapú (Müller-Turgau) és alpoki gyógynövényekkel ízesített keveréket használnak. Az Alpen Tilsiter egyaránt alkalmas hidegkonyhai alapanyagként és főzéshez. Salátákhoz, és csőbensültekhez is remek, de akár desszertsajtként is jó választás. Asztali sajtként fogyasztva illik hozzá a rozskenyér és a barna sör. Jó társa még a Merlot vagy a Pinot Noir.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése