2014. december 25., csütörtök

Asiago, az olasz fennsíkok gyümölcse

Az Asiago, tehéntejből készült keménysajt. A sajt Vincenza és Trient környékéről származik, de Padua és Treviso környékén is megtalálható.Eredetileg a sajtot az Asiago fennsík kecskéinek tejéből készítették, de mára már tehéntejből gyártják. Mai nevét feltehetőleg a 17.vagy a 18. században kapta. Ebből is akárcsak a Goudából létezik öreg és fiatal változat.
Az olasz Vicenza és Trentino tartományokban készített sajtfajta. Enyhe, kellemes ízű, az érleléssel erősödik az aromája. Félzsíros, kemény állagú. A frissebb asztali fogyasztásra is alkalmas, az 1-1,5 évig érlelt változatot pedig reszelt formában ételízesítésre használják. Két fajtája van, az egyik az asiago d'allevo - szalmaszínű a tésztája, kis lyukakkal, a másik az asiago pressato, ennek tésztája puha, jól vágható, tele röghézagokkal.
Konyhai felhasználása
Nagyon jól illik hozzá a jellegzetes olasz kenyérféleség, a ciabatta. Érett változatát az olaszos főtt tésztákra, polentára (puliszkára), illetve levesekbe reszelve vagy rizottó készítéséhez használják.
Tárolása
Jól zárt csomagolásban, a hűtőszekrény zöldségrekeszében.
Italajánlat
Jól illik a testesebb vörösborokhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése