2014. december 27., szombat

Maasdam sajt

A maasdam (Maasdamer) sajt holland típusú, svájci stílusú félkemény sajt. Tehéntejből készül, legalább 4 hétig érlelik, gyorsabban érik, mint a többi holland sajt. A maasdam sajtban lyukak keletkeznek az érési folyamat alatt, felülete sima sárga, néha viaszolt, mint a Gouda. Azért hozták létre, hogy versenyképes legyen a népszerű svájci ementáli sajttal, mert olcsóbb és gyorsabb előállítani. A gyártási folyamat hasonló, általános összetevői azonosak a svájci sajttal. A holland sajt jellege szerint diós és édes, lágyabb, mint az ementáli magasabb nedvességtartalma miatt. A típust 1984-ben vezette be a Baars cég, mint védjegyes Leerdammer sajtot, természetesen azóta már más holland gyártó is készít maasdamer sajtot.

3 megjegyzés: