2014. december 25., csütörtök

A sajt remekül illik a borhoz

Elsőre furcsán hangozhat, de a borgasztronómiához hozzátartozik a sajtok ismerete és élvezete is. Az étel- és borpárosításokról már beszámoltunk, itt az ideje, hogy részletesebben megismerjük a borkulináriát.
A Bujdosó Pincészet elárulja, hogy milyen Bujdosó-borhoz milyen sajtot érdemes fogyasztani, illetve hogy a különböző sajtfélékhez milyen típusú bor passzol. Bujdosó Orsolya, sommelier szerint minden csak a megfelelő párosításon múlik.
Összegyűjtöttük Bujdosóék hasznos tanácsait, amelyeket követve igazi ízharmóniát kaphatunk:
Friseccohoz és könnyű fehérborokhoz (Csomó, Torony, Kapitány) fogyasszunk például túrót, ricottát, ordát, mozorellát vagy fetát. 
Jótanács: A friss sajtok mellé érdemes olyan - fiatal, lendületes savtartalmú - fehérbort választani, amely képes áthatolni azon a finom rétegen, amit a sajt képez a nyelvünkön illetve az ízlelőbimbóinkon.
Sextánshoz és Nemeréhez félpuha, vágható sajtok, mint például a Saint-Nectaire vagy a trapista dukálnak
Jótanács: félpuha sajtokhoz kerek, szép borokat fogyasszunk!
Kokashoz, Siroccohoz, Ibitubához a kemény sajtok a legmegfelelőbbek, így például a Pecorino, a Romano vagy a Mimolette.
Jótanács: a keménysajtok ideális kísérői a nagytestű, robosztus vörösborok.
Sirályhoz lágy sajtot, így többek között brie sajtot vagy camambert-t kóstoljunk 
Jótanács: a lágy sajtokhoz könnyű, alacsony tannintartalmú, gyümölcsös vörösborok illenek.
Tramontanához penészes sajt passzol, így például a márványsajt, a jól érett Ilmici, a gorgonzola, a Bleu d'Auvergne vagy a Roquefort sajtok illenek leginkább.
Jótanács: a penészes sajtokkal a késői szüretelésű borok harmonizálnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése