2014. december 25., csütörtök

Fourme d’Ambert-francia sajt

Fourme d’Ambert (ejtsd: fu d amber) a Bleu d'Auvergne ükapja. Ezt a sajtot az Auvergne régióban a hagyomány szerint már a római idők galljai is készítették. Az bizonyos, hogy a 9. századtól már írásos emlékek vannak róla. Salers fajtájú barna hegyi szarvasmarha teje az alapanyaga. Ezek a marhák kevés, de zsírdús tejet adnak. Régebben nyers tejből, manapság inkább pasztőrözöttből készül. A sajt henger alakú, az átmérője körülbelül 12 cm. Az alvadékot először kék penész kultúrával ( Penicillium glaucum ) beoltotják. Hosszú tűkkel a sajtban légcsatornákat alakítanak ki, annak biztosítására, hogy elterjedjen  a kék penész. Általában 2-5 hónapig érlelik. Egy markáns mogyorós, gyümölcsös utóízű krémes sajt a végeredmény. A Fourme d'Ambert egyike a legenyhébb ízvilágú kék sajtoknak. A megfelelő ital hozzá egy nemes édes fehérbor - például a Tokaji Aszú vagy a bourdeauxi Sauternes - vagy egy Pinot Gris.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése